Kırmızı Örümcek ‘Akar’ İlaçlama
Kırmızı örümcek nedir?
Bilimsel adı tetranychidae olan kırmızı örümceklerin türü yaklaşık 1.200 adettir. Kırmızı örümcekler genellikle bitki yapraklarının alt kısımlarında yaşamlarını sürdürürler. Kırmızı örümcekler yüzlerce bitki türüyle de beslendiği bilinmektedir.
Minik kırmızı renkte olan akarlar olarak da bilinen kırmızı örümcek dünya da birçok bitki üzerinde yaşayan ve zararlı haşeratlardandır. Kırmızı örümcek popülasyonları kuru ve ılık iklim ortam koşullarında çok hızlı artabilir.
kırmızı örümcek ‘akarlar’
Kırmızı örümcek yumurtası ve gelişim aşaması
Çok büyük üreme kapasitesine sahip olan kırmızı örümcek türleri çok çok kısa bir zaman dilimi içinde inanılmaz boyutlarda zararlara da yol açarlar.
Kırmızı örümcek yumurta aşamasından sonra erişkinlik aşamasına kadar önce larva aşaması sonra ilk nimf aşaması yani protonymph, sonraki aşama olan ikinci nimf aşaması yani deutonymph ve son olarak da ergin aşaması olarak adlandırılan bu saydığımız beş aşamadan geçerler.
Akarlar olarak da bilinen kırmızı örümcek, çıplak gözle çok zor görülecek derecede küçük olan zararlılar grubundandır. Kırmızı örümceklerin, akarların yapısal olarak vücutlarında değişik şekillerde ve büyüklüklerde tüyler, dikenler ve kıllar bulunmaktadır.
Kırmızı örümcek türleri yaşam döngüsü
Kırmızı örümcek dişileri 0,14mm boyunda olan yuvarlak yapıdaki yumurtalarını bitki yaprakların altına bırakır.
Kırmızı örümcek akarlar yumurtalarından renksiz olarak ve 6 bacaklı larva halinde çıkarlar. Kırmızı örümcek akarlar yumurtalarından çıkar çıkmaz hemen beslenmeye başlarlar. Kırmızı örümcek akarlar bu süreçte önce larva protonimfe aşamasına sonra deutonimfe aşamaya ve son olarak da ergin aşamaya doğru gelişerek büyür.
Erkek ve dişi kırmızı örümcek akarlar yapısal olarak 2 büyük vücut noktalarına sahiptirler. Kırmızı örümcek akarlar ergin hale geldiğinde, dişilerin yumurta bırakmaya başlaması ortalama 3 gün sonra başlar.
Kırmızı örümcek akarların tüm bu gelişim süreci 30°C altındaki ortamda tam 7 gün, 20°C altındaki ortamda tam 17 gün, 15°C altındaki ortamda tam 36 gün sürer.
Dişi kırmızı örümcek akarların yumurtlama süreci 10 günden 40 güne kadar sürer. Kırmızı örümcek akarlar 20°C uygun ortamda ortalama 40 adet yumurta bırakırlar. Daha uygun koşulların olması durumunda bu yumurta sayısı 100’e kadar çıkabilmektedir.
Kırmızı örümcek akarların üreme dönemlerinde ortamın kuru ve ılık hava koşullarında olması çok hızlı çoğalmalarına sebebiyet verir.
Kırmızı örümcek akarların üreme sonrası yaşam döngüsü bu şekildedir.
Kırmızı örümcek zararı
Yazımızın başlarında da bahsettiğimiz gibi kırmızı örümcekler doğada ağaçların yapraklarında yaşarlar. Burada bitkinin öz suyunu emerler ve sonrasında zehirli madde salgılayarak mevcut bitkiye, ağaca zarar verirler.
Burada çok büyük zarar gören yapraklar renk olarak değişim göstererek kurşun veya gümüş rengini alırlar.
Ayrıca kahverengi örümcek ve avrupa kırmızı örümceği olarak bilinen örümcek türleri çiçeklerin çanak yaprak ve çiçek buketindeki taze yaprakları emerler. Bu sayede bitkilerin sararmasına sebebiyet vermiş olurlar. Öte yandan ağaçlar da sanki yanmış gibi bir görünüm kazanırlar.
Yassı akarlar olarak bilinen kırmızı örümcek türleri de meyvelerin çiçek tomurcuklarına saldırır ve bu meyveleri zayıflatarak bitkinin meyve tutmasını önleyerek verimsiz bitki haline getirir.
Kırmızı örümcekler elma, vişne, armut, kiraz, şeftali, ayva, erik, kayısı, badem ve diğer meyve ağaçlarında zarar verebilmektedir.
Kırmızı örümcek ilaçlama
Akarlarda yani kırmızı örümceklerde ilaçlama zamanının doğru bir şekilde belirlenmesi gerekmektedir. Bunun için evinizdeki veya bahçedeki kırmızı örümcek yoğunluğu iyi bir şekilde belirlenmesi gerekmektedir.
Belirleme yapılırken izlenecek yol olarak bahçeden seçilen 10 ağaçtan koparılan 100 yaprakta periyodik olarak sayım yapılmalıdır ve yapılan bu sayımlarda eğer yaprak başına 8 ila 10 tane üzerinde kırmızı örümcek bulunuyorsa ve kırmızı örümceklerin doğal düşmanlarınında etkin gücü çok düşük ise bu durumunda uygun bir ilaçlama işlemi yapılması gerekmektedir.
Sadece kırmızı örümceklere karşı kış ayları için bir ilaçlama mücadelesi önerilmemektedir. Fakat diğer zararlı haşeratlara karşı yapılacak bir kış aylarına hazırlık mücadelesi ile kışı aylarını yumurtalarında gelişerek geçiren kahverengi örümceği ve avrupa kırmızı örümceğine de etkili olacaktır.
Yazımızda da bahsettiğimiz gibi akarlar yani kırmızı örümcek ilaçlama zamanını çok doğru bir şekilde tespit edebilmek için evde veya bahçenizdeki kırmızı örümcek yoğunluğu ve onların doğal düşmanlarının yoğunluğunun çok iyi belirlenmesi gerekmektedir.
kırmızı örümcek akarlar
Kırmızı Örümcek ‘akar’ İlaçmala
Alo Bariyer +90 216 641 93 93 Hemen Ara Destek Al
İstanbul’un Her Yerinde 7/24 Destek
Bariyer İlaçlama, Türkiye de ilaçlama sektöründe yenilikçi ve öncü şirket.
19 yorum
Ayşe sel
24 Eylül 2020Merhaba, kırmızı örümcek için ilaçlama hizmetini aldık. çok memnun kaldık, uzman ve iyi bir personeli var bariyer ilaçlamanın. herşey için teşekküğr ederiz.
Saffet karan
26 Ekim 2020kırmızı örümcekten artık gına gelmişti. kırmızı örümcek ilaçlaması yaptırarak kurtulduk .
bariyer ilaçlama sayesinde
Vahide Laçin
27 Ekim 2020yüksek performan sağlayarak bizi bu dertten kurtardınız.
Burcu
26 Ağustos 2022Gelen arkadaşlar son derecede kibar ve işinde profesyonel ve çok iyi bilen kişilerdi. Ben ilaçlama hizmetinden çok memnun kaldım.
Fatma
7 Eylül 2022Öncelikle şunu belirtmeliyim ki yorum yazmak için biraz bekledim. sonucu görmek istedim. evimde sürekli gördüğüm gümüşcün böceği, solucan ve kırkayakları haşereler artık yok oldular. hepsini ölmüş olarak buluyorum. Ayrıca ilaçlama sonrasıda bir sorun yaşamadım. BAriyer ilaçlama ekibine teşekkürlerimi iletirim.
Serkan
7 Şubat 2023İlaçlama öncesi ayrıntılı şekilde bilgi verdiler. sonra da hızlı bir şekilde ev ilaçlama, bahçe ilaçlama ve bodrum katı ilaçlama yapıldı. sonrassında tüm dertlerim bitti. teşekkürler.
Ömer
18 Şubat 2023Verilen hizmetten memnun kaldım. Fiyatı da gayet uygun. teşekkürler.
Kaan
13 Mayıs 2023İşini büyük bir titizlikle ve ustalıkla yapan bir firma Bariyer ilaçlama ve haşere ilaçlama konusunda tek geçerim.
Emre
8 Temmuz 2023Öncelikle şunu belirtmeliyim ki yorum yazmak için biraz bekledim. sonucu görmek istedim. evimde sürekli gördüğüm gümüşcün böceği, solucan ve kırkayakları haşereler artık yok oldular. hepsini ölmüş olarak buluyorum. Ayrıca ilaçlama sonrasıda bir sorun yaşamadım. BAriyer ilaçlama ekibine teşekkürlerimi iletirim.
Kübra
1 Ağustos 2023İşte benim yorumum gelen arkadaşlardan, verilen hizmetten çok memnun kaldık. Emeğinize sağlık teşekkürler.
Gamze
29 Ocak 2024İlaçlama sonrasında gördüğüm böceklerin hepsi ölüydü artık. ilaçlama sonrasında ilk iki hafta da bunu daha yoğun olarak gördük böceklerin ölü yavrularını. Sonrasında onlar da yok oldu çok şükür.
Emine
18 Nisan 2024İşini büyük bir titizlikle ve ustalıkla yapan bir firma Bariyer ilaçlama ve haşere ilaçlama konusunda tek geçerim.
Mustafa
22 Nisan 2024haşereler artık kabusumuz olmuştu. Bariyer ilaçlamayı arkadaşlar tavsiye etti. Aradım görüştük. Sonra gelen arkadaşlar evimizi titizlikle haşerelerden temizledi ve yok ettiler.
Simender
29 Nisan 2024beni büyük dertten kurtardınız, teşekkürler bariyer.
Tuğberk
10 Mayıs 2024İşini büyük bir titizlikle ve ustalıkla yapan bir firma Bariyer ilaçlama ve haşere ilaçlama konusunda tek geçerim.
Fuat
25 Mayıs 2024bu kadar beklemiyordum. Açıkçası işinin ehli bir firma çıktı. bundan sonra hep sizinle çalışacağız.
Özgür
29 Mayıs 2024İşini büyük bir titizlikle ve ustalıkla yapan bir firma Bariyer ilaçlama ve haşere ilaçlama konusunda tek geçerim.
Fadıl
9 Haziran 2024Kısa bir süre içinde dönüş yapıldı ve planlanan saatte ilaçlama için gelindi. Verilen hizmetten memnun kaldım
Serdar
17 Eylül 2024Verilen hizmetten memnun kaldım. Fiyatı da gayet uygun. Teşekkürler.